Patrik Olsson - Zacco
Zacco logotype
Zacco logotype
Search Language Arrow
Patrik Olsson_Gothenburg

Patrik Olsson

Regional Director, Sweden West
European Patent Attorney

+46 31 725 8118 / +46 72 973 4091
patrik.olsson@zacco.com

Gothenburg

Patentspecialist, återvände till Zacco 2018 efter sju år

“Nästan allt är nytt eller annorlunda nu jämfört med min första period hos Zacco.” När jag började på Zacco (tidigare Albihns) första gången 2006, fick jag en position, på Stockholmskontoret, som kan likställas med ett trainee-program. Jag hade nyligen tagit examen från universitetet och hos Albihns fick jag en ordentlig introduktion till arbetsuppgifterna för en patentkonsult och till IP-branschen överlag. Jag stannade till 2011, innan jag flyttade vidare till nya utmaningar inom IP-industrin.

Om att återvända till Zacco

Min återkomst till Zacco 2018 motiverades av min nyfikenhet kring den enorma förändring och utveckling som jag såg hos detta företag. Zacco närmar sig immateriella tillgångar på ett annorlunda och lockande sätt. Jag ville vara en del av denna resa och beslutade mig för att ta över ansvaret för styrningen av Zaccos verksamhet i Västsverige med för närvarande ungefär 70 anställda. Nu arbetar jag med utgångspunkt från Göteborgskontoret, som jag hade besökt regelbundet under mina första år inom företaget.

Vad är nytt och vad är detsamma?

Nästan allt är nytt eller annorlunda nu jämfört med min första tid hos Zacco. Kontoret har flyttat, vi har nytt folk med expertis inom områden som vi inte hade tidigare och vi använder nya system.
“Jag tror att Zacco har ändrats mycket mer än andra IP-firmor, i synnerhet vad gäller tjänsteutbudet och spannet med kompetenser hos våra anställda. Ändå, det som jag kände igen direkt och hade ett positivt minne av, var den fantastiska andan och kamratskapet bland kollegorna. Vi gillar att skratta och spendera tid ihop. Det har inte ändrats ett dugg.”
Dessutom fanns några personer kvar här, som jag hade arbetat med tidigare, så jag kunde till och med återuppta några äldre arbetsrelationer.

En karriär inom IP

Efter min examen som ingenjör, gick jag några juridikkurser, och blev riktigt biten inom juridikområdet, med kunde givetvis inte börja om från start. Faktiskt var min första patentlärare då Bengt Domeij (medlem i Zaccos ledningsgrupp). Jag ville lära mig mer och fann att arbeta inom IP-området innebär att kombinera bådadera, teknik och juridik. Så detta kändes som det idealiska alternativet för mig. Jag skulle även kunna tänka mig att arbeta som ingenjör inom telekomindustrin, företrädesvis i en ledande roll, eftersom jag uppskattar det också. Sammanfattningsvis: mina intressen har lett mig till exakt den plats som jag befinner mig på just nu.

Blicka in i framtiden

Jag har den mentala bilden att sitta i ett möte med ledningen hos ett stort företag tillsammans med mina kollegor, en från var och en av våra affärsområden. Vi pekar då på styrkan hos Zaccos erbjudande IP 360 och bit för bit visar vi dem hur deras företags alla tillgångar är sammanflätade och skyddas från alla håll genom oss, det vill säga med patent, varumärken, digitala varumärken, cybersäkerhet, säkerhetsutveckling och DTI.

Ladda batterierna

Spendera tid med min familj och hälsa på vänner är allt som jag behöver för att slappna av. Så det är där du hittar mig en solig dag under min semester: lekandes med barnen i trädgården eller på stranden eller i vattnet om vädret är fint.

Vad säger våra anställda?​

Stein Aamot

Partner
Patent Attorney
Sarpsborg, Oslo, Bergen, Stavanger

Läs hela intervjun

Yashaswini Hiran

Head – Human Resources, Region India
Bangalore

Läs hela intervjun

Lone Prehn

Senior Partner Master of Law European Trademark and Design Attorney
Copenhagen

Läs hela intervjun

Camilla Rendal Nielsen

Senior Partner
Patent Director, Region Denmark & Germany
European Patent Attorney
M.Sc.

Läs hela intervjun